Sosyal Medya

Güncel

İslam dünyası Ramazan Bayramı'nı kutluyor | FOTO

Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, Ramazan Bayramını çoşkuyla kutluyor. Türkiye'den bir gün sonra Ramazan Bayram'ına başlayan ülkelerde binlerce kişi camilere akın etti.



Ramazan Bayramı  Ä°slam dünyasında coÅŸku ile kutlanıyor.

FÄ°LÄ°STÄ°N'DE RAMAZAN BAYRAMI

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Müslümanlar, bayram namazı için Mescid-i Aksa'ya akın etti. Filistinliler ve dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar, Kubbet-üs Sahra’nın önünde hatıra fotoÄŸrafı çektirdi.

 

Ä°RAN'DA RAMAZAN BAYRAMI

Türkiye'den bir gün sonra Ramazan Bayramı'na giren Tahran'da bayram namazı yerel saat ile 08.40 sularında başladı.

Namaz Tahranın en büyük camisi olan Ä°mam Humeyni Camii'nde kılınıyor. Ä°ran dini lideri Hamaney'in kıldırdığı namaza onbinlerce kiÅŸi katıldı. Alan çevresinde dün geceden itibaren üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Caminin 1 km çevresindeki araçlar ise çekicilerle kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başta olmak üzere devlet erkanı da İmam Humeyni Camii'ndeydi.

ETÄ°YOPYA'DA BAYRAM NAMAZI

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki Müslümanlar, bayram namazını kılmak için Meskel Meydanı'ndan geçerek Addis Ababa Stadyumu'na yürüdü.

AFGANÄ°STAN'DA RAMAZAN BAYRAMI

Afganistan'da halk, bayram namazını kılmak için camilere akın etti.

Mezar-ı Şerif kentinin en büyük camisi olan ve Hz. Ali'nin türbesi olduğuna inanılan Ravza'nın önündeki Yeşil Cami'de namazdan önce cemaate hitap eden Belh Valisi Ata Muhammed Nur, ülke genelinde artan terör saldırılarına işaret ederek terörle hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Vali Nur, terörizmin sadece Afganistan için değil dünya için de büyük tehdit oluşturduğunu belirterek "Terör örgütleri dünyanın en güvenli bölgelerinde bile saldırı düzenleyebiliyor'' dedi.

Nur, bayram günlerinin tüm kırgınlıklar bir yana bırakılarak mutluluk içinde geçirilmesi temennisinde bulundu.

Binlerce kişinin katıldığı namazdan sonra okunan hutbede birlik ve beraberliğin önemi vurgulandı.

Sıkı güvenlik önlemleri altında kılınan bayram namazı sonrası toplu bayramlaşma töreni düzenlendi.

TUNUS'TA RAMAZAN BAYRAMI

Başkent Tunus'un Bab Souika Bölgesi'nde bayram namazını kılmak için toplanan Müslümanlar, Sidi Mahriz Camii'sine tekbir getirerek gerçekleştirdikleri yürüyüşle, vatandaşları namaza davet etti.

KABE'DE RAMAZAN BAYRAMI

Müslümanların kıblesi Kabe'de bayram namazı milyonlarca kişinin katılımı ile eda edildi.

Namazdan sonra bayram hutbesini irad eden Kabe İmamı Şeyh Salih bin Humeyd, "En kutsal ay olan Ramazan'da, en kutsal yer olan Medine'de en şerefli kişi olan Peygamber Efendimizin bulunduğu yere yapılan saldırıdan daha büyük dalalet ve zulüm olamaz." diyerek, bu saldırının hiçbir Müslüman veya vatanını seven kimse tarafından yapılamayacağını ifade etti.

Saldırının herhangi bir Sünni veya Şii tarafından da yapılamayacağını dile getiren Humeyd, saldırıyı siyonistler, siyonistleşmiş kişiler, Safeviler, Karmatiler ve Müslümanların kanlarını akıtmak isteyen uzantıları tarafından yapıldığını iddia etti.

Kabe yakınlarda bayram namazı kılmak için gece yarısından itibaren insanlar toplanmaya başlandı. Namazdan 1 saat önce harem içinde yer kalmadı. Çok sayıda kişi namazı çevredeki cadde, köprü ve sokaklarda eda etti.

Bayram namazına katılan kişi sayısı açıklanmazken, kalabalığın 2 milyon kişinin katıldığı Kadir gecesinden çok daha fazla olduğu görüldü.

Hac ve Umre Bakanlığı bu yıl umreye katılımın geçen yıldan yüzde 60 fazla olduğunu, 6 milyon kişinin umre yapmasının beklendiğini duyurmuştu. 21 Haziran'a kadar 5 milyon 800 bin kişinin umre yaptığı bildirilmişti.

Suudi Arabistan, bayrama bugün girildiğini açıklamıştı.

LÄ°BYA'DA RAMAZAN BAYRAMI

Libyalılar, başkent Trablus'taki Eş-Şuheda (Şehitler) Meydanı'nda bayram namazını ihya etti.

SURÄ°YE'DE RAMAZAN BAYRAMI

Suriye'de çeÅŸitli kentlerde muhaliflerin denetiminde yer alan bölgelerdeki halk Ramazan Bayramı için camilere akın etti. AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, 4 yıldan bu yana rejim güçlerinin kuÅŸatması altında yer alan baÅŸkent Åžam'ın DoÄŸu Guta bölgesiyle Halep ve Ä°dlib'in ilçe ve beldelerinde halk bayram namazı için camileri doldurdu.

Camilerde, ülkenin içinde bulunduğu durumdan kurtulması için dualar edildi.

Bayram namazının ardından halk kabir ziyaretlerini gerçekleştirdi.

GÃœNEY AFRÄ°KA'DA BAYRAM NAMAZI

Güney Afrikalı Müslümanlar, bayram namazını Johannesburg kentinin güneyindeki Lenasia kasabasında bulunan boş arazide kıldı.

MISIR'DA RAMAZAN BAYRAMI

Türkiye'den bir gün sonra Ramazan Bayramı'na giren Mısırlı Müslümanlar büyük camiler ve meydanlarda kurulan namazgahlarda yoğun katılımla bayram namazını kıldı.

Başkent Kahire'deki Ezher, Amr bin As gibi çok sayıdaki tarihi camiye ilaveten camiler ve çevrelerinde kurulan namazgahlarda bayram namazları Ezher şeyhleri tarafından kıldırıldı.

Hutbede birlik ve sevgi mesajları verildi. Bayram namazı öncesinde sabahın ilk ışıklarıyla camilerin dış hoparlörlerinden verilen bayram tekbirlerine müslümanların yüksek sesle eşlik ettiği namazın ardından çocuklara oyuncak dağıtıldı.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve üst düzey yetkililer bayram namazlarını İskenderiye'deki bir askeri merkeze bağlı Muhammed Kureym Camisi'nde kıldı.

Bazı bölgelerde rejim karşıtı protestoların yapıldığı bildirilirken, İskenderiye'nin Avayid ve Asafra semtlerinde Müslüman Kardeşler (İhvan) tarafından hazırlanan bazı namazgahlarda bayram namazının kılınmasına güvenlik güçleri tarafından engel olunmak istendiği ancak daha sonra izin verildiği belirtildi.

ENDONEZYA'DA RAMAZAN BAYRAMI

Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki Müslümanlar, 300 bin kişilik İstiklal Camisi'nde bayram namazını kıldı.

Güneydoğu Asya'nın en büyük camilerinden, 300 bin kişilik İstiklal Camisi'nde bayram namazını kılan Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, kadınların da katıldığı namazdan sonra halkla bayramlaştı.

Camide yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Namazdan sonra AA muhabirine konuşan Pak Syarif, "Bayram namazını İstiklal Camisi'nde kılmayı tercih ettim. Cakarta'daki Müslümanların çoğu burada namaz kılıyor. Yüz binlerce kişiyle aynı anda namaz kılmak farklı bir atmosfer oluşturuyor. Herkesin bayramı kutlu olsun." diye konuştu.

AZERBAYCAN'DA RAMAZAN BAYRAMI

Azerbaycan'da binlerce Müslüman, bayram namazı kılmak için camilere akın etti.

Ülkenin dini konularda yetkili kurumu Kafkas Müslümanları İdaresinin yayımladığı fetva gereği bayrama bugün giren Azerbaycan'ın başkent Bakü'de halk İlahiyat, Ejder Bey, Lezgi, Garaçukur, Haydar ve Taze Pir camilerinde namaz kıldı.

Binlerce Müslümanın saf tuttuğu camilerde namaz sonrasında ülkenin huzur ve refahı ve dünyanın diğer ülkelerinde sıkıntı içerisinde olan Müslümanlar için dua edildi.

İlahiyat camisinde yaklaşık 12 bin kişi saf tutarken, cami içerisinde yer bulamayanlar namazlarını avluda kıldı. Namaz sonrasında bayramlaşan Azerbaycanlılar, cami dışında bekleyen ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de bir mesaj yayımlayarak Ramazan Bayramı'nı kutladı.

ÇİN'DE RAMAZAN BAYRAMI

Ramazan Bayramı'nı Türkiye'den bir gün geç kutlamaya başlayan Çin'deki Müslümanlar, camideki vaazın ardından bayram namazını kıldı.

Pekin'de bulunan Niucie Camisi'ne akın eden binlerce Müslüman, bayram namazlarını kılmadan önce avluda kurulan stantlarda zekat ve fitrelerini verdi. Camiye giriş ve çıkışlarda yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekerken, cami ve çevresindeki birçok yol, trafiğe kapatıldı.

Pekin'in turistik merkezlerinden ve en eski camilerinden Niucie, Sultan II. Abdülhamid döneminde Pekin Hamidiyye Üniversitesi olarak anılan medeniyet eseri olarak biliniyor.

Diğer yandan, Çin'deki 56 azınlıktan 10'u Müslümanlardan oluşuyor.

GAZZE'DE RAMAZAN BAYRAMI

İsrail ablukası altındaki Gazze kentinde Müslümanlar, bayram namazı için Es-Saraya alanına akın etti.

ÖZBEKÄ°STAN'DA RAMAZAN BAYRAMI

Ramazana Türkiye'ye ile aynı gün başlayan Özbekistan'da, Ramazan Bayramı'nın ilk günü ise bugün kutlanıyor.

Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi'nin Ramazan Bayramı'nın ilk gününün 6 Temmuz'a denk geleceğine ilişkin aldığı kararı dikkate alarak, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından yayımlanan bir kararnameyle Ramazan Bayramı nedeniyle 6 Temmuz Çarşamba günü ülkede resmi tatil ilan edilirken, halkın bayramı rahat kutlayabilmesi için gereken önlemlerin alınması istendi.

Başkent Taşkent'te binlerce insan bayram namazı için sabahın erken saatlerinde camilere akın etti. Müslümanlar, camilerde yer kalmayınca yol ve park yerlerini de mesken tuttu.

"Osman Mushafı" olarak bilinen ve üzerine Hazret Osman'ın kanının aktığı ceylan derisine yazılan Kur'an-ı Kerim'in muhafaza edildiği Taşkent'teki Hazret İmam Külliyesi'ndeki bayram namazını, Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Osmanhan Alimov kıldırdı.

Namazın ardından eller ülkenin kalkınması, refah ve huzur için duaya açıldı, tüm dünyada barış ve istikrarın yerleşmesi için dua edildi.

Namazdan sonra vatandaşlar birbirlerini bayramla kutlarken, Osmanhan Alimov da kendisi ile bayramlaşan vatandaşların bayramını kutladı. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Alimov, önceki gün Mescid-i Nebevi yakınında meydana gelen patlamayı hatırlatarak, bayram namazında ülkede ve tüm dünyada barış ve huzurun yerleşmesi için dua ettiklerini kaydetti.

Bayram namazı sırasında camiye giden yollar trafiğe kapatılırken, cami etrafında ve girişlerinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Bu arada, cami çevresinde tezgah açan seyyar satıcılar alanı adeta pazar yerine dönüştürdü, vatandaşlar bayram namazı dönüşünde çocuklarına hediyelik ve bayram şekeri aldı.

Bayram namazının ardından, aynı külliyede bulunan Özbekistan Müslümanları Dini İdaresini ziyaret eden ülkedeki diğer din temsilcilerinin liderleri, Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Osmanhan Alimov ve müftülüğün diğer çalışanlarının bayramını kutladı.

ATÄ°NA'DA RAMAZAN BAYRAMI

Yunanistan'ın cami bulunmayan başkenti Atina'da Müslümanlar bayram namazını Moshato semtindeki Yunan-Arap Eğitim ve Kültür Merkezi'nde kıldı. Namazdan sonra çocuklara balon dağıtıldı.

KATAR'DA RAMAZAN BAYRAMI

Katar'ın başkenti Doha'da Müslümanlar, bayram namazı için ''Bin Mahmut'' namaz alanına akın etti.

BURUNDÄ°'DE RAMAZAN BAYRAMI

Burundi'nin başkenti Bujumbura'daki Müslümanlar, bayram namazını Nyakabiga bölgesindeki arazide kıldı.

 

SOMALÄ°'DE RAMAZAN BAYRAMI

Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Müslümanlar, bayram namazını Et-Tedamun el-İslami Camii'nde kıldı.

YEMEN'DE RAMAZAN BAYRAMI

Yemenliler, başkent Sana'daki Al-Jeraf Meydanı'nda bayram namazını ihya etti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.